využití terapeutického tance při práci s dětmi ve školce

PhDr. Jaroslava Dosedlová, Ph. D.
KATEGORIE TANEC >> Tanec, taneční terapie

Foto

Působí v Psychologickém ústavu FF MU v Brně od r. 1997, kde přednáší sociální psychologii, transakční analýzu a vybrané psychoterapeutické směry (taneční a imaginativní). Ve výzkumu se zaměřuje na témata sociální kognice (optimismus/pesimismus) a psychologie zdraví. Taneční terapii studovala v průběhu zahraničních studijních stáží na univerzitě René Descartes v Paříži (u F.Schott-Billmann, L.Sheleen a E.Lecourt) a v Seville (u C.Sepúlvedy). Vzdělání si doplňovala i směrem k dalším somaticky a systémově orientovaným terapeutickým směrům. Své zkušenosti shrnula v knize Terapie tancem, která vyšla v nakladatelství Grada r. 2012.

ZASLAT DOTAZ ODBORNÍKOVI >>
ODBORNÍKEM DŘÍVE ZODPOVĚZENÉ DOTAZY >>


ZEPTALI JSTE SE

Dobrý den,

je to už delší dobu, co jsme se bavily o možnosti využití některých tanečně-terapeutických technik ve školce. Také jsem se snažila najít na internetu nějaké kurzy terapeutického tance, ale nebyla jsem úspěšná. Můžete mě nasměrovat, prosím?
S pozdravem
Dita Majerová


ODBORNÍK ODPOVÍDÁ

Dobrý den, Dito,

mohla bych pro začátek doporučit roční sebezkušenostní kurz, který začíná v lednu 2020. Je zaměřen na různé formy terapeutického tance a jednotlivé bloky vede řada zkušených lektorek (např. Čížková, Dusbábková, Milgram, Chládková i já). Výuka probíhá o víkendu jednou měsíčně. Nejde o psychoterapeutický výcvik, ale ochutnávku jednotlivých přístupů, která může být velmi inspirativní. Více informací najdete na www.moveart.cz. Další příležitostí je týdenní kurz akreditovaný MŠMT Prázdniny trochu jinak představující nejen terapeutický tanec, ale i muzikoterapii, dramaterapii a další příbuzné disciplíny. Info na stránkách http://prazdniny.edaos.cz/.

S pozdravem

J. Dosedlová