Dramaterapie

Mgr. Tereza Houšková
KATEGORIE DIVADLO >> Dramaterapie, zážitková pedagogika

Foto

Vystudovala speciální pedagogiku – dramaterapii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Aktivně pracuje s ohroženými dětmi a rizikovou mládeží za pomoci prvků expresivních terapií (především dramaterapie a arteterapie) a přírody.
Aktuálně se nejvíce zabývá tématem Wilderness therapy (Terapie divočinou) a jejím působením na duševní rozvoj mladistvého. Společně se svými kolegy nyní vyvíjí koncept práce Terapie divočinou v českém prostředí (nejen) pro dospívající v náročné životní situaci.

ZASLAT DOTAZ ODBORNÍKOVI >>
ODBORNÍKEM DŘÍVE ZODPOVĚZENÉ DOTAZY >>


ZEPTALI JSTE SE

Rád bych se zeptal, co to v DT konkrétně znamená rituál. Kdy se používá a jak. Děkuji moc.


ODBORNÍK ODPOVÍDÁ

Dobrý den,
téma rituálu je v dramaterapie velmi komplexní otázkou, proto zde asi nezodpovím zcela vše. Ale mohu odkázat na knihy o tomto fenoménu pojednávající. Asi nejjednodušeji dostupná může být kniha: Dramaterapie od Prof. Valenty.
Pokud bych měla sama definovat, co je to rituál v DT, tak jej vidím jako prostředek k ohraničení prostoru. Nejen časového- kdy DT začíná a končí, ale také prostoru vstupu do rolí a opět jejího výstupu. Je to jakýsi magický přechod mezi světem, který reálně žijeme a světem v Dramaterapii, který nám otevírá další v běžném světe nemyslitelné možnosti něco udělat, někým být, něco cítit. Rituál nám tak do dramaterapie vnáší hranice, bezpečí a pocit známého. Je součástí každého DT sezení a klienty si jej často mohou postupně sami utvářet tak, jak jim nejlépe vyhovuje.