Dramaterapie, Wilderness Therapy

Mgr. Tereza Houšková
KATEGORIE DIVADLO >> Dramaterapie, zážitková pedagogika

Foto

Vystudovala speciální pedagogiku – dramaterapii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Aktivně pracuje s ohroženými dětmi a rizikovou mládeží za pomoci prvků expresivních terapií (především dramaterapie a arteterapie) a přírody.
Aktuálně se nejvíce zabývá tématem Wilderness therapy (Terapie divočinou) a jejím působením na duševní rozvoj mladistvého. Společně se svými kolegy nyní vyvíjí koncept práce Terapie divočinou v českém prostředí (nejen) pro dospívající v náročné životní situaci.

ZASLAT DOTAZ ODBORNÍKOVI >>
ODBORNÍKEM DŘÍVE ZODPOVĚZENÉ DOTAZY >>


ZEPTALI JSTE SE

Dobrý den, jsem učitelka dramatické výchovy na SŠ a také velký nadšenec outdooru. Líbí se mi tedy vaše kombinace dramaterapie s Wilderness Therapy. Mohla byste sdílet, jak se DT dá využívat i v prostředí přírody? Děláte to vůbec? Případně jak?


ODBORNÍK ODPOVÍDÁ

Dobrý den, v rámci své práce ve Wilderness therapy využívám prvky dramaterapie hojně a to především hry- warm up, kohezních aktivit pro podporu skupinové dynamiky a pokud to situace dovolí je namístě též využívání různých dramatických scének. Všechny tyto aktivity se však snažím používat za využití přírody. Tedy to znamená, že všechny případné rekvizity či předměty, které ke scénkám nebo hrám potřebujeme nacházím v přírodě- jsou to kameny, listy, klacky, šišky atp…. (materiálu je hojně 🙂
Též je v těchto momentech důležité vyciťovat, kdy je na DT prostor a správná chvíle, protože Wilderness therapy je především o putování přírodou, komunikaci mezi vrstevníky a bytí ve vnitřním klidu. Tedy ne vždy je ten správný prostor a čas na DT.