Vaše násilí, naše násilí na Provázku v Brně

doc. PhDr. Josef Valenta, CSc.
KATEGORIE DIVADLO >> Divadlo, komunikace, osobnostně sociální výchova, dramatická výchova

Foto

Nar. v roce 1954 v Brandýse nad Labem
Studoval latinu, dějepis a pedagogiku na FF UK v Praze, později v postgraduálech aplikovanou sociální psychologii tamtéž a výchovnou dramatiku na DAMU. Na obou ústavech rovněž vyučuje (http://pedagogika.ff.cuni.cz; https://www.damu.cz/cs/katedry/katedra-vychovne-dramatiky).
Věnuje se didaktice osobnostního a sociálního rozvoje (osobnostní a sociální výchově), scénologii každodenního chování, metodologii výzkumu uměním, ped. a psych. dramatické hry. V oblasti soukromé praxe se věnuje zejm. přípravě lektorů pro vzdělávání dospělých a veřejnému vystupování/rétorice. Je spoluautorem rámcových vzdělávacích programů pro základní a gymnaziální vzdělávání.

ZASLAT DOTAZ ODBORNÍKOVI >>
ODBORNÍKEM DŘÍVE ZODPOVĚZENÉ DOTAZY >>


ZEPTALI JSTE SE

Co si myslíte o dění kolem hry Vaše násilí, naše násilí na Provázku v Brně, kdy se skupiny diváků snažily představení zastavit?


ODBORNÍK ODPOVÍDÁ

Předesílám, že jsem hru neviděl, ale předpokládám, že z toho, co vím, mohu celkem spolehlivě dedukovat. Takže: Už v základních přednáškách z teatrologie nás pan profesor učil že úkolem (a touhou!!!) divadla je leccos, mj. i prošlapávání neprošlapaných cest (úhlů pohledu, otevírání a výkladu témat a bůhví, co všechno by tu ještě mohlo být).
A hledání cest nových. I v případě, že se přitom bude tančit mezi – kulantně řečeno – exkrementy. Patří k životu stejně jako růže. Druhá věc je, že tzv. kontroverzní hry nejsou pro divadlo nic mimořádného. “Sporné” inscenace se objevují co chvíli. Svou povahou byl problém třeba Vojcek (a to, jak se inscenuje!), tak řečeno obscénní inscenace muzikálu Opera se dopustila nedávno JAMU, kontroverzními byly shledány prý i Elity v Jihočeském divadle. Ono vždycky záleží na tom, na koho divadlo zrovna narazí. Obávám se, že Zemanova 3x k…a v rádiu by těm, co blokovali divadlo v Brně nevadila.
Ta mince má dvě strany. Koneckonců si dovedu představit i to, že by se nějaká parta vecpala před plátno, na němž běží kupř. některé z Babovřesků a spustila rámus, že taková kinematografie ničí Čechy, protože devastuje jejich vkus. Jenže ti, co nevzývají Babovřesky, zřejmě nemají za potřebí se ukazovat před plátnem.
Věcí osobní cti dobrých divadelníků (a to Provázek je) je sdělit téma. Pokud se na jevišti někdo dopouští sexu, je to – zaprvé – pořád jenom jako, je to divadlo. A zadruhé je to jeden článek v řetězu spousty dalších kroků, jimiž daná inscenace postupně odhaluje téma. Vším, nejen scénami herců, ale i scénografií atd. a hlavně přidanou hodnotou kumštu, “estetiky”, která ovšem může být pro někoho i hnusná. Pokud Provázek de iure zhanobil vlajku, ať to pořeší soud. To patří k věci. S tím se počítá (divil bych se, kdyby to neměli právně probráno).
Ale důležité je, že mohl … A jak bylo patrné z mocensko-cenzorské reakce jihomoravského hejtmana, právě o to se i v téhle kauze hrálo a asi ještě hraje – aby se mohlo!