KERAMICKÁ HMOTA

PaedDr. Petr Hanák, Ph. D.
KATEGORIE VÝTVARNÁ VÝCHOVA >> Metodika VV a HV u žáků se SVP

Foto

Pracuje již 32 roků v oblasti vzdělávání dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Podílel se na tvorbě řady metodik a kursů v oblasti arteterapie, muzikoterapie, canisterapie a dalších intervenčních technik pro tuto cílovou skupinu. Pracuje na pozici ředitele Ibsenky Brno – školy určené pro žáky s potřebou vyšší podpory z důvodů zdravotního postižení a ředitele speciálně pedagogického centra. Podílel se a podílí se na realizaci projektů podporovaných pro oblast OPVK a OPVVV. Lektoruje v kursech organizovaných SSS Brno, NÚV Praha a podílí se také na výuce studentů na PdF UP Olomouc.

ZASLAT DOTAZ ODBORNÍKOVI >>
ODBORNÍKEM DŘÍVE ZODPOVĚZENÉ DOTAZY >>


ZEPTALI JSTE SE

Jaký máte názor na práci se samotvrdnoucí keramickou hmotou?


ODBORNÍK ODPOVÍDÁ

Dobrý den,
Samotvrdnoucí hmotu koupíte ve dvou barevných provedeních – terakota a bílá. Hmota je i ve dvou velikostech – 1000g nebo 500g. Cena přibližně 55,- Kč půl kila. Koupíte ve výtvarných potřebách nebo i v papírnictvích.

Rozdíl mezi hlínou a samotvrdnoucí keramickou hmotou je obrovský, jak ve vzhledu, kvalitě …ale pro dítě a jeho oko… nerozeznatelný. Práce s ní je mnohem rychlejší – schne při pokojové teplotě, lépe se využije k drobným tvarům a k dozdobení rámečků, použitelný na decoupage, jako drobný dárek, jako doplňky na zdi či do pokojíčku. Po zatvrdnutí ( což záleží na tloušťce výrobku, ale normálně to bývá 24h) se dá barvit barvami ( akrylovými, temperovými…) či nalakovat. Jeho nevýhodou je, že je tedy neustále nasákavý, takže i když z ní jdou tvořit větší věci, rozhodně to nemůže být květináč ani kalíšek na pití … Kalíšek na tužky, pokladnička…to ano.

Ať už modelujete nebo točíte, kvalitní keramická hlína je základem keramické tvorby a má zásadní vliv na výslednou podobu dosaženého díla