“Jako pod lupou”

V mateřské školce Klubíčko v Příbrami 10.4. proběhla další lekce příkladu dobré praxe v rámci projektu Jedinečnostní uměleckého výrazu k inkluzivnímu vzdělávání. Tentokráte byla ukázková intervence zaměřena na artefiletiku a její využití u dětí předškolního věku.

“Jako pod lupou” si skupina dětí vedená lektorkou pečlivě prohlížela jednotlivé části lidského těla a druhy oblečení na přinesených obrázcích. Poté si žáci obkreslováním vlastního těla vytvořili nové kreslené části těla, z kterých postupně sestavili postavu. Vytvořili chlapce. Chlapec byl pokřtěn rodovým jménem a skupinka dětí také vymýšlela vlastnosti a charakter jejich nového kamaráda. Vytvořená postava bude žáky provázet dalšími edukačně- tvůrčími aktivitami, které v mateřské školce probíhají.

Po skončení ukázkové lekce proběhlo setkání účastníků projektu s lektorkou, která jim metodicky okomentovala záměr a cíl intervence. Popsala i základní principy využití artefiletiky nejen u dětí. Účastníci měli také možnost si prohlédnout interiér školky. Dubnové setkání bylo zakončeno společným obědem.